Laatste update: 10/05/2017

Medisch begeleide voortplanting (MBV) bij PGD: ICSI

Zodra de PGD-test klaar is, komt u opnieuw op consultatie bij de arts-geneticus en de fertiliteitsgynaecoloog. Die laatste schrijft een behandeling medische geassisteerde bevruchting (MBV) voor.
Daarna zie je de fertiliteitscounselor, die de hele MBV-behandeling met jou/jullie zal overlopen.


Postnatale opvolging

Al sinds 1984 – meteen na de start van de fertiliteitskliniek in UZ Brussel – staat het Centrum voor Medische Genetica (CMG) in voor de opvolgstudies bij kindjes die geboren zijn uit MBV-behandelingen in ons ziekenhuis.

Vandaag beschikken we over de gegevens van meer dan 20.000 kinderen, zijnde 95 tot 98 procent van alle ’UZ-Brusselbaby’s’. Ons ziekenhuis staat daarmee aan de absolute wereldtop.

Voor deze studie vragen we je om tijdens de zwangerschap twee keer een vragenlijst in te vullen: één aan het einde van het eerste trimester en één kort na de bevalling.

De follow-up van PGD-kinderen bestaat uit twee consultaties bij een kinderarts:
  • de eerste als je baby twee maanden oud is, 
  • de tweede rond de tweede verjaardag.

Voor een PGD-patiënt vormt de postnatale opvolging van baby en kleuter de eigenlijke afsluiting van de behandeling.
We vragen onze PGD-patiënten dan ook met aandrang om mee te werken aan dit wetenschappelijke onderzoek. Je hoeft er niet per se voor naar Brussel te komen: de postnatale tests en de consultaties kunnen ook bij je eigen pediater verlopen. Wel vragen we dat je ons de resultaten bezorgt.

Voor je privacy hoef je alvast niet te vrezen: we verwerken alle gegevens volstrekt anoniem.