Laatste update: 10/05/2017

Ontwikkeling van de PGD-test

Zodra het CMG over alle nodige rapporten en stalen beschikt en dus bekend is om welke genetische afwijking het gaat, begint de ontwikkeling van de PGD-test. Die heeft als doel om efficiënt betrouwbaar een genetische diagnose te stellen op één of meerdere cellen van een embryo.
De duur van de periode voor de ontwikkeling van de PGD-test varieert vandaag van enkele weken – voor vaak voorkomende indicaties – tot acht maanden of langer – bij zeldzame of nieuwe indicaties.

 


Hoe lang duurt de testontwikkeling?

De ontwikkeling van een PGD-test kan enkele weken tot enkele maanden duren, naargelang van de aandoening en het type analyse.

Tot nog toe vereist elke ziekte een aparte, vaak geïndividualiseerde test. Om de test te kunnen ontwikkelen, hebben we eerst een genetische bloedanalyse nodig van beide wensouders. Bij een monogene aandoening doen we bovendien vaak een bloed- of DNA-onderzoek bij familieleden. We zoeken dan uit op welke manier de foute DNA-code wordt overgeërfd en waar precies in het DNA van het embryo we de fout moeten zoeken.

Voor sommige aandoeningen hebben we al een PGD-test met een aantal merkers ontwikkeld. Daarom gaan we eerst na of jullie in zo’n bestaande test passen.
Is dat het geval, dan kunnen we de test op redelijk korte termijn afwerken, in twee tot drie maanden.
Is dat niet het geval, dan moeten we een nieuwe test ontwikkelen. Dat duurt een stuk langer, zo’n zes tot acht maanden.

Vaak gestelde vraag

Waarom kunnen jullie niet van tevoren zeggen hoe lang de testontwikkeling zal duren?